helix redactie 2020

Helix / Redactie2020

Het Helixproject groeide voort uit het succesvolle Spelend Leren-project. Waar Spelend Leren zich richt op lagere schoolkinderen, zijn we binnen Helix op zoek naar een manier om de know-how van Spelend Leren te vertalen naar een secundaire schoolcontext.

In dit project experimenteren we dus met jeugdwerk binnen de schoolmuren van het secundair onderwijs. Zo dragen we bij aan een positief schoolklimaat. We zijn op dit moment actief vanuit Kras Kiel. 't Kiel is een superdiverse buurt met de nodige uitdagingen, zeker op gebied van schoolmoeheid en -uitval.

Helix is een praktijkgericht actieonderzoek waar we via laagdrempelige acitiveiten op school inzetten op authentieke relaties met leerlingen alsook op verbondenheid binnen de schoolgemeenschap. Via ontspanning naar verbinding om te groeien naar emancipatie: jongeren die zelf agent worden van de verandering die zij willen zien op hun school.

In de praktijk organiseren we een redactie van Kielse jongeren: Redactie 2020 We dompelen hen onder in de wondere wereld van de journalistiek. Als reporters trekken ze de buurt in op zoek naar een ontroerend verhaal of een straffe prestatie! We vertrekken vanuit hun eigen interesses en motivatie. Door het redactiewerk leren ze verschillende schoolse en niet-schoolse vaardigheden op een manier die niet aanvoelt als leren.

Je kan het werk van Redactie 2020 volgen via hun instagram.

Een interview met Randy, trekker van dit project, kan je hier lezen. Een getuigenis over hoe hij het project heeft aangepakt kan je hier bekijken.

In samenwerking met:

×

Burgerbegroting

Via de Burgerbegroting Antwerpen krijgen we jaarlijks steun om projecten op poten te zetten in het district Antwerpen. In 2020 zijn dat: Start2DJ@2060, Redactie2020 en ‘tKanoOKANders.