spelpakketten Corona

Kinderen en jongeren over Corona

09 Jun 2020

Van het KInderrechtencommissatiaat

 

Beste begeleider, voogd, leerkracht, directeur, tussenpersoon,

 

Twee weken geleden vroegen we jullie hulp om de stem van kinderen en jongeren mee te laten klinken. We lanceerden een online-enquête voor 8- tot 17-jarigen. We peilden naar hun ervaringen en behoeften in coronatijden. De enquête liep van 11 mei tot en met zondag 17 mei 2020.

Kinderen en jongeren lieten massaal van zich horen en vulden met meer dan 44.000 de vragenlijst in. Mede dankzij jullie, de duizenden tussenpersonen en organisaties die de enquête tot in de huiskamer of – in de moeilijke omstandigheden van de coronaperiode – tot op de drempel bij de kinderen en jongeren brachten. Ongelooflijk fel bedankt voor jullie betrokkenheid en inzet. Zonder jullie was dit onderzoek niet gelukt.

Het onderzoeksrapport staat op zich maar laat zich ook lezen als uitgebreide achtergrond bij het advies ‘Kindperspectief in de coronacrisis #jongerenovercorona’ van 26 mei 2020 van het Vlaams Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen.

We maakten ook een filmpje ‘#jongerenovercorona – de resultaten’, voor kinderen en jongeren. Willen jullie dit posten, delen, verspreiden met een hele grote dankjewel erbij?

We wilden de handen uit de mouwen steken en de stem van kinderen en jongeren capteren en naar het beleid brengen. Beleidsmakers moedigen we aan om aan de slag te gaan met onze adviezen en rekening te houden met de bevindingen van dit onderzoek in hun aanpak van de coronacrisis en als achtergrondkennis bij de aanpak van toekomstige gezondheids- en andere crisissen.

Geëngageerde burgers, middenveldorganisaties en academici nodigen we uit verder te graven in de data die we voor dit onderzoek verzamelden en die te gebruiken als inspiratie voor verdiepend vervolgonderzoek.

Alle cijfergegevens zijn vanaf vrijdag 29 mei 2020 dan ook beschikbaar voor iedereen, op de website van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen.

 

Warme groet,

Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris

Lien Magerman, coördinator Kinderrechtencoalitie Vlaanderen

Ellen Van Vooren, coördinator ad-interim Kenniscentrum Kinderrechten