Maand tegen racisme

Dit was onze maand tegen racisme

28 Maa 2024

21 maart is de internationale dag tegen racisme. De afgelopen jaren organiseerden we daarrond een week tegen racisme, en dit jaar breidden we dat nog verder uit tot een maand tegen racisme. In onze werking pakken we racisme elke dag van het jaar aan, maar tijdens de maand maart zetten we het thema extra sterk op de agenda, zowel binnen onze werking als naar de buitenwereld toe, om een duidelijk signaal te geven. Dit doen we ook samen met andere Antwerpse jeugdwerkorganisaties. Onder de noemer #jeugdtegenracisme versterken we de stem van onze kinderen en jongeren.

maand tegen racisme
Image left & text right

In al onze werkingen werden activiteiten rond het thema georganiseerd, op maat van de leeftijdsgroepen. Er werden superhelden-tegen-racisme-spelletjes gespeeld, praatgroepen georganiseerd, quizzen, knutselactiviteiten,...

racisme
Text left & image right

Daarnaast organiseerden we ook enkele organisatiebrede initiatieven. Zo was er een debatavond in hetPaleis voor de jongeren van alle werkingen. 

Twee stafmedewerkers ontwikkelden een workshop voor kinderen en trokken daarmee langs alle werkingen. De kinderen maakten een 'taartje zelf', waarin ze op een creatieve manier aangaven wat voor hen persoonlijk belangrijk is in hun leven. Op die manier ontdekten ze dat hoeveel we ook verschillen, we altijd meer raakvlakken hebben dan we zelf denken.

We trokken ook massaal naar de nationale betoging tegen racisme in Brussel. Onze vrijwilligers hielpen alles mee in goede banen leiden als stewards, en onze jeugdwerkers en leden waren in grote getalen aanwezig met spandoeken. Enkele kinderen en jongeren waren onze reporters tegen racisme, en legden het hele gebeuren vast.

© foto's door onze vrijwilliger/reporter tegen racisme Mohamed Chikri