dag van de rechten van het kind

dag van de rechten van het kind

20 Nov 2023

Op 20 november is het de internationale dag van de rechten van het kind. Als jeugdorganisatie vertrekken we in onze dagdagelijkse werking vanuit deze rechten. Zo helpen we elke dag om kinderen te bieden waar ze recht op hebben, en om deze rechten te verdedigen.

Hoewel we vandaag normaal de kinderrechten zouden moeten vieren, worden we juist geconfronteerd met enorme schendingen van deze rechten en nodeloos kinderleed bij conflicten in de wereld. Het meest in het oog springend zijn de schrijnende toestanden in het Palestijns-Israelisch conflict, maar ook in andere, meer vergeten oorlogen zijn veel kinderen onschuldige slachtoffers. Deze dag is dus meer dan ooit aan hen opgedragen.

Ook in onze eigen werking merken we dat veel kinderen en jongeren erg geraakt worden door (beelden van) deze conflicten. Het vele leed waarmee ze geconfronteerd worden, roept gevoelens van angst, woede, onbegrip of machteloosheid op. Onze jeugdwerkers krijgen dan ook veel vragen over dit thema. We creĆ«ren voor onze kinderen en jongeren een veilige plek, waar zij met hun eigen emoties, bezorgdheden en vragen terecht kunnen. 

Benieuwd wat het kinderrechtenverdrag concreet inhoudt? Je vindt alle informatie op de website van Unicef.