Benji mocht naar het verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth

Benji mocht naar het verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth

31 Okt 2019

Voor de 18e verjaardag van kroonprinses Elisabeth werd een groot feest gegeven, waarop ook tachtig 18-jarige jongeren uitgenodigd werden. Ook Benji, een jongere van Kras Noord, was bij de gelukkigen. In een interview vertelt hij over die unieke ervaring.

Wat was je reactie toen je hoorde dat jij mee mocht gaan?

Eerst geloofde ik het niet. Dat is het koningshuis, je kan daar niet zomaar naartoe gaan als bezoeker ofzo, dat is onmogelijk. Ik moest het even laten doordringen. Er volgden nog mailtjes en telefoontjes, en toen begon het door te dringen. Pas na een tijd kon ik het zelf geloven. Ik was heel blij dat ik gekozen was.

Was je zenuwachtig?

Eerst wel. Toen ik aankwam, wist ik niet goed hoe ik de prinses moest aanspreken. Moest ik prinses zeggen of mocht ik Elisabeth zeggen? Ik was wat in de war omdat ik geen fouten wou maken tegenover de prinses.

Hoe reageerden je vrienden toen ze hoorden dat jij naar het feest ging?

Ik mocht op voorhand niets zeggen. Maar ik ben aan het paleis geïnterviewd door de radio en tv. Zo hebben veel mensen gezien dat ik daar was, en toen kreeg ik massaal veel berichtjes: ‘Wat, jij bent daar?!’

Ze vonden het heel leuk dat ik was kunnen gaan. Normaal zie je de koning en de prinses enkel op tv, maar niet in het echt. Ze waren dus wel echt verbaasd. Ik heb een kans gekregen die maar weinig mensen krijgen. Ik vond het zelf een wonder, en mijn vrienden en mijn ouders waren echt heel blij voor mij.

Waren er regels en afspraken op voorhand?

Ja, we hadden een brief gekregen waarin stond dat we een donker kostuum en een das moesten dragen. Ik had wel een paar kostuums, maar geen donker. Dus dat ben ik nog gaan kopen.

We mochten ook geen vrienden meenemen. Enkel de genodigden mochten binnen. Filmen of foto’s nemen was ook verboden tijdens het feest. Nadien op de receptie mocht dat wel. En toen de koning en de prinses binnenkwamen, moesten we rechtstaan. Het was wel best strikt. Er waren ook veel bewakers, alles was streng beveiligd.

Hoe verliep het feest?

Er was een balletoptreden, een vioolconcert, en een optreden van een zangeres. Nadien was er een receptie met eten en drinken en mochten we ook praten met de prinses. Ze had natuurlijk niet zo veel tijd omdat ze ook met de familie en met de ministers moest spreken. Ze had het dus heel druk. Maar ik ben wel met haar op de foto kunnen gaan en heb haar even kunnen spreken. Het hele gebeuren was al bij al kort. Het was snel voorbij maar het was het allemaal zeker waard.

Wat heb je tegen haar gezegd?

Ik heb haar gevraagd of ze stress heeft door de belangrijke rol die ze heeft voor ons land. Ze vertelde dat ze goed haar best wil doen en geen fouten wil maken. Ze wil nu eerst vooral goed studeren in Engeland. Je merkt dat ze zich echt wil inzetten en de Belgen niet wil teleurstellen. Dat siert haar wel, het past bij haar. Ik heb vertrouwen in onze kroonprinses.

Hoe heb je de ontmoeting met de prinses ervaren?

De prinses ontmoeten, die even oud is als ik, vond ik heel inspirerend. Het motiveert mij om mijn best te doen om te bereiken wat ik wil in mijn leven. Doe je best, blijf hard werken om je droom te bereiken. Sinds die ontmoeting vorige week speelt dit heel hard in mijn hoofd. Als zij er voor gaat, kan ik dat ook. Zij is net 18 geworden, ik ben 18, we kunnen bereiken wat we willen als we goed ons best doen.

Het leven van de kroonprinses is heel anders dan dat van een gewone burger. Zou je willen ruilen met haar?

Ik verkies mijn eigen leven. Ze vertelde me dat het wel soms lastig is omdat zij nooit alleen is. Ze ging voor haar verjaardag naar een bal waar geen camera’s op haar gericht waren, maar dat was uitzonderlijk. Ze heeft niet zo veel vrijheid om gewoon met haar vrienden af te spreken. Er zijn constant bewakers bij haar. Haar leven is ook heel druk. Ze moet constant leren en meetings bijwonen. Wij kunnen gewoon naar buiten gaan en met vrienden afspreken. Dat is toch meer vrijheid. Maar zij is wel blij met haar leven. Ze wil haar ouders niet teleurstellen en bewijzen dat ze het kan. Ik heb veel vertrouwen in haar.

Benji mocht naar het verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth
Text left & image right
Benji mocht naar het verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth